HivNorge på Tromsø Artic Pride

Sosialmedisinsk senter, Universitetet i Nord-Norge (UNN) og Torgeir Meland Landaas, som er PrEP-aktivist og medlem av HivNorge, holder informasjonsmøte under Tromsø Arctic Pride om seksuelt overførbare infeksjoner, PEP og PrEP onsdag 8.november kl. 18.00 på i Sosialmedisinsk Senter i Tromsø. Torgeir Meland Landaas, som bruker PrEP, vil fortelle om sine erfaringer. Leger fra Sosialmedisinsk senter […]

scheduleOppdatert: 23.03.2018

createForfatter:

labelEmner:

Sosialmedisinsk senter, Universitetet i Nord-Norge (UNN) og Torgeir Meland Landaas, som er PrEP-aktivist og medlem av HivNorge, holder informasjonsmøte under Tromsø Arctic Pride om seksuelt overførbare infeksjoner, PEP og PrEP onsdag 8.november kl. 18.00 på i Sosialmedisinsk Senter i Tromsø.

Torgeir Meland Landaas, som bruker PrEP, vil fortelle om sine erfaringer. Leger fra Sosialmedisinsk senter og UNN vil fortelle om det lokale tilbudet om testing, PEP og PrEP.

PrEP står for pre-eksponeringsprofylakse og er en forebyggende behandling som benyttes før seksuell aktivitet og beskytter brukeren mot å få en hiv-infeksjon. Behandlingen består av én tablett om dagen. Den inneholder legemidlene tenofovir DF og emtricitabin. PrEP gir brukeren mulighet til å ha ubeskyttet sex uten fare for å få hiv og er en ekstra trygghet dersom man er uheldig og opplever uhell med kondomer som kondomsprekk og lignende. PrEP gir tilnærmet 100 prosent beskyttelse mot hiv, men beskytter ikke mot andre seksuelt overførbare infeksjoner. PrEP har vært godkjent som forebyggende behandling i USA siden 2012, og ble godkjent i Norge i 2016. Behandlingen tilbys grupper som statistisk sett har økt risiko for å få hiv, som for eksempel menn som har sex med menn.

HivNorge jobbet hardt i over to år for at PrEP skulle bli tilgjengelig i Norge, 18. oktober i fjor ga helseminister Bent Høie klarsignal for å foreskrive PrEP, og nå er det rundt 500 personer som bruker PrEP her i landet. PrEP er det siste i verktøykassa for å forebygge hiv, det er særdeles effektivt og har halvert nysmitte blant menn som har sex med menn i London.

Underveis i arbeidet for å få godkjent PrEP i Norge kom brukerstemmene fram. Torgeir Meland Landaas har vært en aktiv foredragsholder og samfunnsdebattant om PrEP. Han har også startet et likemannstilbud for de som vurderer å bruke PrEP. Landaas er også medlem av og aktiv som frivillig i HivNorge.

HivNorge mener alle har ansvar for å forebygge hiv, at man bør teste seg, at man bør bruke kondom. Som hivpositiv på vellykket behandling er man smittefri, og som hivnegativ på PrEP får man ikke hiv.  Men det hele starter med å ta ansvar for sin egen seksuelle helse.

HivNorge skal også for første gang gå i Tromsø Arctic Pride Parade!

– Vi gleder oss fordi det er viktig å synliggjøre at hivpositive også finnes nord for Polarsirkelen, sier HivNorges leder Leif-Ove Hansen. – Jeg vil også oppfordre flere til å komme å gå med oss for å vise solidaritet og vise at åpenhet rundt hiv er viktig, sier styrelederen. – Budskapet nå er så tydelig at hivpositive på vellykket behandling er smittefri.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.