Hiv og en revolusjonær ømhet

Lesbiske har tradisjonelt vært utelatt fra det hivforebyggende arbeidet i Sør-Afrika. – Det betaler en rekke kvinner prisen for i dag, sier den sørafrikanske fotografen Zanele Muholi som viser sine bilder på Akershus kunstsenter på Lillestrøm frem til den 29. mars.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Det er en nesten stille, revolusjonær kvalitet i enkelte av den sørafrikanske fotografen Zanele Muholis bilder som nå vises på Akershus kunstsenter på Lillestrøm. Bildene er av lesbiske kjærestepar, fulle av ømhet, nærhet, kjærlighet og ikke minst erotisk lyst.

Hva er revolusjonært med det? De svarte townshippene i Sør-Afrika kan være voldelige områder, og mange av dem som er mest utsatt for hatkriminalitet og vold er lesbiske. Svarte menn føler seg truet og tar hevn på patriarkatets vegne. De voldtar lesbiske. Begrunnelsen er ofte at en voldtekt vil «kurere» jentene for deres lesbiskhet og dermed tvinge dem til å bli kvinner som tilpasser seg menns behov og underkaster seg menn. Lesbiske bryter totalt med dette kravet og er derfor svært utsatt for hatvold og hatvoldtekt. De kaller det kurativ voldtekt i townshippene. Men det er ingenting kurativt ved det, tvert imot, mange av ofrene smittes med hiv.

Den sørafrikanske fotografen Zanele Muholi stiller ut i Lillestrøm.

Derfor er fotografiene som møter oss i første etasje av utstillingslokalet revolusjonære. De viser kjærligheten som motkraft til volden. I annen etasje møter vi portrettene til sørafrikanske lesbiske. Enkelte av dem, som Mary Louw og Lungile Dladla har forferdelige historier å fortelle. Louw ble voldtatt etter en pride-marsj i Johannesburg og levde i ti år med status som hivpositiv før legene oppdaget at hun var feildiagnostisert. Dladla og en venninne ble voldtatt av en mann som erklærte med pistol i hånden at han skulle befri dem fra deres homoseksualitet. Jentene ba voldtektsmannen tynt om at hvis han skulle voldta dem, kunne han ikke da gjøre det med kondom? Det gjorde han ikke og begge ofrene ble smittet med hiv. Overgrepsmannen ble senere arrestert og dømt til livstid for til sammen 17 voldtekter.

De gjør inntrykk disse stillferdige portrettene av kvinner som kjemper for sin rett til likeverd og frihet i en sørafrikansk virkelighet.  Fotografen Zanele Muholi (født 1972) beskriver seg selv som en visuell aktivist og ser det som sin oppgave å dokumentere lhbt-befolkninges liv og kamp i Sør-Afrika. Det gjør hun blant annet gjennom fotografiene som vises på Akershus kunstsenter.

– Det jeg liker med å stille ut på Akershus kunstsenter er at det er et allment kulturhus, ikke et bortgjemt sted for lhbt-befolkningen. Det betyr at vi sprenger grenser og at nordmenn og -kvinner flest får mulighet til å få et glimt at en sørafrikansk homovirkelighet, sier Mutholi. Det er imidlertid ikke første gang hun sprenger grenser, Muholi har høstet stor internasjonal anerkjennelse, både for sitt kunstneriske arbeid og sin aktivisme, ikke minst synliggjøringen av lesbiske, i en helt bokstavelig forstand.

– Det jeg liker med å stille ut på Akershus kunstsenter er at det er et allment kulturhus, ikke et bortgjemt sted for lhbt-befolkningen. Det betyr at vi sprenger grenser og at nordmenn og

Det trengs. – Vi må ta hivkampen tilbake til planleggingskontorene, sier Muholi og forklarer: – Lesbiske har tradisjonelt vært utelatt fra det hivforebyggende arbeidet i Sør-Afrika. Det betaler en rekke kvinner prisen for i dag.

De «kurative» voldtektene av lesbiske er så tallrike – noen snakker om så mange som 500 årlig – at forekomsten av hiv blant lesbiske er foruroligende høy. Men fordi lesbiske er usynlige i hivkampen er det ingen som sitter på nøyaktige tall og kunnskaper som kan danne grunnlag for en mer fornuftig satsing blant denne gruppen. I tillegg fører skammen over å være voldtatt, redselen for ikke å bli tatt alvorlig av politiet og stigmatiseringen av hivpositive til at kvinnene ikke anmelder overgrepene, ikke søker medisinsk hjelp, men i stedet tillater seg selv å droppe ut av fellesskapet, bli syke og i noen tilfeller, dø.

I slike sammenhenger blir bilder av kjærligheten og portretter av sterke kvinner en motkraft og et sted å hente styrke.

Og når alt dette er sagt, er det maktpåliggende for Muholi å få sagt at ikke alle svarte menn er voldelige. – De som voldtar og dreper oss er et bitte, lite mindretall. Det er mange ting i townshipkulturen som er verdifullt og konstruktivt.

Dette er også sider ved den sørafrikanske virkeligheten som fotografen vil utforske og dokumentere. Hennes neste store dokumentasjonsprosjekt vil derfor handle om homofile menn og deres situasjon.

Utstillingen varer til 29. mars.

Akershus kunstsenter

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.