Hiv i Asia

Asiatiske land opplever en sterk økning av hiv. Særlig stor er økingen blant menn som har sex med menn, melder Verdens Helseorganisasjon (WHO).

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at ubeskyttet sex blant menn som har sex med menn (MSM) i Asia, akselererer hivepidemien. I Kina har MSM 45 ganger høyere risiko for å bli smittet med hiv, enn heteroseksuelle. Det er Folkehelsas nettsider som melder dette.

 – Studier viser at andelen menn som blir smittet homoseksuelt er mye større enn vi har trodd sier Massimo Ghidinelli, fra WHO.

WHO anslår at det er rundt 10 millioner homoseksuelle menn i Asia, det betyr at verdensdelen sannsynligvis har det høyeste antallet av MSM i verden. Samtidig viser den siste rapporten fra Unaids at forebyggende arbeid rettet mot MSM i Asia, kun når rundt 1 prosent av målgruppen. I de fleste asiatiske land er MSM og transvestitter ekskludert fra de nasjonale strategiene for forebyggende arbeid. Ifølge WHO henger dette sammen med kulturelle anti-homoseksuelle holdninger. – Både forebyggende arbeid og økt tilgang til helsetjenester for MSM er nødvendig i Asia. Vi må handle nå, for å begrense epidemien, sier Ghidinelli.

WHO anslår at det er rundt 10 millioner homoseksuelle menn i Asia, det betyr at verdensdelen sannsynligvis har det høyeste antallet av MSM i verden. Samtidig viser den siste rapporten fra Unaids at forebyggende arbeid rettet mot MSM i Asia, kun når rundt 1 prosent av målgruppen. I de fleste asiatiske land er MSM og transvestitter ekskludert fra de nasjonale strategiene for forebyggende arbeid. Ifølge WHO henger dette sammen med kulturelle anti-homoseksuelle holdninger.

 

 

 

 

Samtidig meldes det om høye dødsfall av aids i Kina. 6 897 kinesere døde av aids i løpet av de første ni månedene i 2008. Aids topper dermed statistikken over dødsfall som følge av infeksjonssykdommer. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua doblet antallet hivsmittete seg på samme tid.

Rundt 700 000 kinesere var registrert hivsmittet i 2007. Sannsynligvis er dette langt under det egentlige antallet. Kun 7 prosent kvinner og 8 prosent menn søker legehjelp for problemer som har med seksualitet å gjøre. Mer enn en tredel av befolkningen sier de ikke går til lege for seksuelt relaterte helseproblemer.

– Dette er sjokkerende tall, sier Xia Enlan, sjef for obstetrikk og gynekologi ved Capital University of Sciences Fuxing Hospital.

– Nasjonale kondomkampanjer til tross, folk er ikke særlig åpne for å diskutere seksualitet. Det er svært få som søker legehjelp for problemer knyttet til seksualitet eller seksuell helse. Det forsinker behandlingen av alvorlige sykdommer, sier hun.

Kina rapporterer også økning i antall syfilistilfeller i fjor, mens andelen av gonorésmittete sank noe.

Seksualkampanjen «The sunshine project to care for gender health» skal hjelpe til å bryte tabuer rund seksualitet. Kampanjens ansikt utad er Hong Kong-stjernen Yvonne Yung og ektemannen Will Liu. Virkemidler i kampanjen vil blant annet være plakater, konkurranser og et stort internasjonalt marked med sexleketøy i Beijing.

Ved utgangen av september måned 2008 var det registrert 264 302 nye tilfeller av hiv. Så langt har 34 854 kinesere dødd av sykdommen.

Les også

schedule18.01.2023

→ Kaldt gufs fra fortiden

Dagen før vi markerer at det er 40 år siden den første aidsdiagnosen ble stilt i Norge, fikk vi igjen smake på fortidens irrasjonelle frykt og sensasjonslyst rundt hiv. HivNorge ble i går gjort oppmerksom på feilaktige rykter som florerer i sosiale medier, om at tre kvinner angivelig var smittet med hiv gjennom sprøytestikk på et utested i Oslo.

schedule18.01.2023

→ Da aids kom til Norge

40 år har gått siden den første personen fikk diagnosen aids i Norge. Da fantes det ingen behandling for hiv, og samfunnet var sterkt preget av mangel på kunnskap, smittefrykt, og sensasjonsjournalistikk i pressen.