Henkidommen
Tirsdag 30. september er det 20 år siden Høyesterett avsa dom i den såkalte Henkisaken. Den slår fast at hivstatus ikke er saklig grunn for oppsigelse og får stor prinsipiell betydning.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)
labelEmner:
Henki Hauge Karlsen var den første som offentlig sto fram som hivpositiv her i landet gjennom en lang kamp for å få tilbake jobben han ble oppsagt fra fordi han hadde hiv. Han hadde vært ansatt som bartender ved Papillon, en pianobar i Fredrikstad, et halvt års tid og fikk sparken da han fortalte sjefen at han hadde testet positiv på en hivtest.
Henki kontaktet advokat Tor Erling Staff som tok saken. Den gikk helt til Høyesterett, og den endelige dommen falt fredag 30. september 1988.
Dette var en stor seier for Henki og for alle andre hivpositive. Norges høyeste domstol hadde slått fast at en hivpositiv har samme rettigheter i arbeidslivet som alle andre, og at ingen kan jobben ta fra ham eller henne på grunn av hivstatus alene.
Les mer om Henki på følgende sider:
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.