Helbredelse må prioriteres

Medisinsk behandling for hivpositive er ikke godt nok, hevder den australske legen Sharon Lewin. Bivirkninger, hivrelaterte sykdommer og høye kostnader gjør det nødvendig å finne en kur som helbreder.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Sharon Lewin, Monash University, Melbourne

Hivpositive som får antiretroviral behandling får forlenget sine liv, men lever likevel i gjennomsnitt kortere liv enn hivnegative. Mange hevder hivpositives liv blir forkortet med ti år. Det er derfor nødvendig å finne en kur som gir helbredelse.

HAART-behandlingen

Lewin understreket også at de rene kostnadene ved å holde en stadig større gruppe hivpositive under behandling vil bli så astronomiske at dette i seg selv vil måtte resultere i en kur.

Antiretroviraler er ikke godt nok, men til forskjell fra mange andre forskere ga Lewin uttrykk for at en kur måtte bygges nettopp på antiretroviraler. Årsaken til at hivpostive ikke kan erklæres friske selv med så små virusmengder i blodet at de ikke kan oppdages, er nettopp at viruset ligger latent i den hivpostives kropp. Målsettingen må derfor være å få lokket frem det latente viruset. Til dette kan enkelte kjente antiretroviraler være nyttige, hevdet Lewin.

Hun hevdet dessuten at forskerne allerede var i gang med dette arbeidet og at de hadde identifisert enkelte medikamenter som hadde lovende egenskaper i denne forbindelse.

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.