Gratis hepatitt B-vaksine

Helsedirektoratet presiserer i et brev til alle helseforetakene at hepatitt B-vaksinen skal tilbys gratis alle som lever med hiv, menn som har sex med menn og heteroseksuelle som har spesielt høy risiko for smitte.

scheduleOppdatert: 06.12.2019

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Vaksinen mot hepatitt B har i mange år vært et gratis tilbud til personer med høy risiko for smitte, blant andre helsepersonell, mennesker som lever med hiv, personer som injiserer rusmidler, menn som har sex med menn og personer som selger seksuelle tjenester. Men det har den siste tiden vært tvil om hvordan regelverket skal tolkes når det gjelder hvem som skal vurdere behovet for vaksinen og hvor den skal gis.

HivNorge har vært i kontakt med flere personer som har krav på gratis vaksine mot hepatitt B, men som ikke har fått dette ved sykehus der de behandles mot hiv eller mottar andre spesialisthelsetjenester. Flere sykehus har tolket regelverket slik at vaksinen skal gis av fastlegen, og har derfor nektet å gi vaksinen til sine pasienter.

Helsedirektoratet har nå etter oppfordring fra HivNorge sendt et brev til alle helseforetak der de presiserer at vaksinen skal gis til dem som har krav på den, og at spesialisthelsetjenesten skal yte denne tjenesten til sine pasienter når behovet avdekkes. Det betyr at du som lever med hiv har krav på å bli vaksinert mot hepatitt B, og at du kan få denne vaksinen ved det sykehuset som administrerer din hiv-behandling. Tilsvarende gjelder for PrEP-brukere, som skal kunne få vaksine mot hepatitt B i forbindelse med vurderingssamtale eller periodisk kontroll relatert til PrEP.

Vaksinen mot hepatitt B skal være gratis, og du skal ikke betale egenandel for konsultasjonen, uansett om det er hos fastlegen eller sykehus. Du kan også få vaksinen blant annet hos klinikker for seksuell helse eller helsestasjon for ungdom.

HivNorge anbefaler alle å vaksinere seg mot hepatitt B, og å snakke med sin lege om hvorvidt de tilfredsstiller kravene for å få vaksinen gratis. Alle som lever med hiv eller bruker PrEP, har krav på gratis vaskine.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.