Globale fond

Styret i Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria har besluttet å ikke holde styremøter eller komitemøter i land som har innreiserestriksjoner for hivpositive.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Det globale fondet mot aids, tuberkolose og malaria besluttet på styremøte i byen Kunming i Kina i går at det i framtida ikke vil holde styremøter i land som har innreiserestriksjoner for hivpositive eller hvor hivstatus må oppgis i visumsøknaden. Det kan også bety at fondet har holdt sitt siste møte i Kina, da kineserne 1. september i år strammet inn visumreglene og nå spør alle om hivstatus i søknadsskjemaet.

Styremedlem i HivNorge, Anne-Marie Helland fra Kirkens Nødhjelp, deltar på møtet og forteller i en e-post at regelen ble vedtatt mot USAs stemme. USA stemte imidlertid sammen med alle andre for et annet vedtak som innebærer at fondet skal sette ned en arbeidsgruppe som skal jobbe for å eliminere alle reiserestriksjoner for hivpositive.

Arbeidsgruppen skal blant annet kartlegge alle lands restriksjoner og kategoriserer disse, slik at man kan finne og foreslå konkrete løsninger for hvert land. De skal også få stablet på beina en internasjonal kampanje med stor medieprofil for å rette søkelyset på dette. Arbeidsgruppen skal ledes av Unaids-sjefen Peter Piot.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.