Frykter rask død

Advokat Preben Henriksen frykter at hivpositive "Winnipeg" (32) raskt vil dø av aids dersom Norge tvangsreturnerer henne til hjemlandet Kamerun, skriver Dagsavisen.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

Denne uken har Tingretten fått høre den hjerteskjærende historien om «Winnipeg» som kom til Norge som au pair på selveste 17. mai for fem år siden. Gleden over å ha fått kommet til Norge ble snudd til et mareritt og frykt da hun under en undersøkelse på Ullevål sykehus året etter fikk beskjed om at hun var hivsmittet. Nå risikerer hun å bli sendt tilbake til hjemlandet hvor ingen kan garantere en forsvarlig medisinsk behandling og oppfølging.

Utlendingsnemnda har tidligere vedtatt i en såkalt stornemnd med sju medlemmer at den hivsmittede kvinnen skal sendes tilbake til Kamerun. To av nemndas medlemmer dissenterte og gikk mot utsendelse. Nemndas avgjørelse endrer forøvrig også utsendingspraksis, da påbegynt behandling i Norge tidligere var noe som kunne argumentere for opphold.

Ifølge Dagsavisen mener advokat Henriksen at det er stor fare for at hun vil miste livet på grunn av mangelfull behandling. I retten argumenterte han for at sterke menneskelige hensyn tilsa at Utlendingsnemndas vedtak bør kjennes ugyldig. – En hvitest min klient tok 27. desember 2002 før hun reiste fra Kamerun, viser at hun ikke var smittet da hun kom til Norge. Dette er opplysninger Utlendingsnemnda valgte å ikke vurdere før utvisningsvedtaktet ble fattet. At hun etter all sannsynlighet er påført alvorlig, livstruende sykdom i Norge er en faktor som gjør at hun får bli her i landet. Det er ikke slik at hun hadde hiv og så kom til Norge for å dra fordel av vårt helsesystem, sa Henriksen i retten.

Dom i saken faller om to uker.

Dagsavisen 6. september 2007

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.