Fortell meg om aids

Som vi alle vet, er kjennskap til historien det beste virkemiddelet for at den ikke skal gjenta seg. Ikke for å skamme seg. Ikke for å beklage. Men fordi historien om aids sier noe om oss som samfunn og fellesskap. Få med deg premieresamtalen, ledet av Unge Høyres Ola Svenneby, som nettopp ønsker og blir fortalt om aids.

scheduleOppdatert: 18.11.2022

createForfatter: Guro Sørensen

labelEmner:

I forbindelse med premieren på Berre verdas undergang, har Det Norske Teatret invitert lederen i Unge Høgre, Ola Svenneby, til å lede samtalen med samme tittel som kronikken han skrev for halvannet år siden, Fortell meg om aids. Gjennom et panel med stor breddekunnskap, vil kunnskapen om hvordan hiv og aids preget Norge generelt, og spesielt hvordan det har og fortsatt preger det skeive miljøet, bli fortalt.

Svenneby spør panelet om å fortelle om de som døde, de som overlevde og de som gravla egne barn, uten venner til stede. Aids er en sykdom få unge vet mye om, og det de vet er ofte basert på feilinformasjon og frykt, og hva de har sett gjennom underholdningsfilmer og tv-serier. Lederen av Unge Høyre ønsker å forstå mer, og han inviterer derfor tre panelister, som vil gi et godt utgangspunkt for en samtale som kan belyse en underkommunisert del av norgeshistorien.

I panelet sitter NRK-profil Per Sundnes, fotograf Fin Serck-Hanssen og Per Miljeteig, langtidsoverlevende med hiv og tidligere styreleder av HivNorge. Ved å dele erfaringer fra det skeive miljøet på 80 og 90-tallet, håper vi å lære mer om hvordan storsamfunnet Norge håndterte aidsepidemien, og hvordan denne historien kan gi oss lærdom i hvordan vi var og hvem vi ikke ønsker å være i dag.

Premieresamtalen er en del av Det Norske Teaters innstas i Skeivt kulturår, og samtalen vil bli etterfulgt av premiere på teaterstykket Berre verdas undergang, et stykke av og om Jean-Luc Lagarce, en fransk dramatiker som døde av aids, 38 år gammel på 90-tallet. Stykket tar opp problematikk knytt til det å være homofil på 80-talet og tabuen knyttet til hiv og aids.

Premieresamtalen får du med deg fredag 25. november klokken 18.30 på Det Norske Teater. Inngang er gratis.

Foto: Det Norske Teater

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.