Fortell meg om aids

Som vi alle vet, er kjennskap til historien det beste virkemiddelet for at den ikke skal gjenta seg. Ikke for å skamme seg. Ikke for å beklage. Men fordi historien om aids sier noe om oss som samfunn og fellesskap. Få med deg premieresamtalen, ledet av Unge Høyres Ola Svenneby, som nettopp ønsker og blir fortalt om aids.

scheduleOppdatert: 18.11.2022

createForfatter: Guro Sørensen

labelEmner:

I forbindelse med premieren på Berre verdas undergang, har Det Norske Teatret invitert lederen i Unge Høgre, Ola Svenneby, til å lede samtalen med samme tittel som kronikken han skrev for halvannet år siden, Fortell meg om aids. Gjennom et panel med stor breddekunnskap, vil kunnskapen om hvordan hiv og aids preget Norge generelt, og spesielt hvordan det har og fortsatt preger det skeive miljøet, bli fortalt.

Svenneby spør panelet om å fortelle om de som døde, de som overlevde og de som gravla egne barn, uten venner til stede. Aids er en sykdom få unge vet mye om, og det de vet er ofte basert på feilinformasjon og frykt, og hva de har sett gjennom underholdningsfilmer og tv-serier. Lederen av Unge Høyre ønsker å forstå mer, og han inviterer derfor tre panelister, som vil gi et godt utgangspunkt for en samtale som kan belyse en underkommunisert del av norgeshistorien.

I panelet sitter NRK-profil Per Sundnes, fotograf Fin Serck-Hanssen og Per Miljeteig, langtidsoverlevende med hiv og tidligere styreleder av HivNorge. Ved å dele erfaringer fra det skeive miljøet på 80 og 90-tallet, håper vi å lære mer om hvordan storsamfunnet Norge håndterte aidsepidemien, og hvordan denne historien kan gi oss lærdom i hvordan vi var og hvem vi ikke ønsker å være i dag.

Premieresamtalen er en del av Det Norske Teaters innstas i Skeivt kulturår, og samtalen vil bli etterfulgt av premiere på teaterstykket Berre verdas undergang, et stykke av og om Jean-Luc Lagarce, en fransk dramatiker som døde av aids, 38 år gammel på 90-tallet. Stykket tar opp problematikk knytt til det å være homofil på 80-talet og tabuen knyttet til hiv og aids.

Premieresamtalen får du med deg fredag 25. november klokken 18.30 på Det Norske Teater. Inngang er gratis.

Foto: Det Norske Teater

Les også

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.

schedule09.03.2023

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 23. mars 2023, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo. Det er kun lagt til rette for fysisk oppmøte. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2022.