Forsikring

Da hivepidemien skyldte over landet på midten av åttitallet var forsikringsbransjen tidlig ute med å begrense adgangen til forsikring for hivpositive. Særlig gjaldt dette livsforsikring, hvor en negativ test måtte fremlegges om man tegnet en forsikring på over en million kroner.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Slik er det ikke lenger. Under bestemte forutsetninger kan hivpositive nå tegne livsforsikring. Finansnæringens Hovedorganisasjon har en nemnd for helsebedømmelser, og den anbefalte for et par år siden at hivpositive kunne tegne livsforsikring. Betingelsen er at hivpositive, enten de er på medisiner eller ikke, har hatt et stabilt sykdomsforløp de siste tre årene og forsikringen gjelder bare for fem år av gangen. Dessuten må man betale et tillegg i premien.

Anbefalningene er kommet på bakgrunn av artikler om forskningsstudier i internasjonalt anerkjente tidsskrifter, som tilsier at enkelte utvalgte grupper av hivpositive kan likestilles med andre grupper sykdomsrammede som allerede tilbys en dødsrisikoforsikring. Dette er tilsvarende praksis som ved blant annet nyresykdommer, kreft, diabetes og lungelidelser. Da hivinfeksjonen i forskningssammenheng er ung, vil revidering av retningslinjene skje fortløpende ettersom nytt forskningsmateriale kommer til. For å få forsikring må legen fylle ut et eget skjema.

Da nemnden foretok en gjennomgang av retningslinjene ovenfor hivpositive vurderte de også om det var grunnlag for å tilby mennesker som lever med hiv uføreforsikring. Dette ble besvart negativt og det er så langt ingen selskap som tilbyr forsikringer med uføredekning til hivpositive. Det er viktig å være klar over at dersom du var forsikret da du ble smittet, har du rett til å fortsette denne forsikringen.

Nemnden for helsebedømmelser er et bransjesamarbeid mellom ulike forsikringsselskap. De består av en forsikringsfaglig del og en medisinskfaglig del. Nemndens oppgaver er å utarbeide veiledende retningslinjer for helsebedømmelse og å gi anbefalinger i enkeltsaker. Det er med andre ord opp til hvert enkelt forsikringsselskap om de faktisk velger å tilby ordningen. Nemndens beslutninger er likevel av stor betydning, for erfaringsmessig retter også selskaper utenfor bransjesamarbeidet seg etter nemndens anbefalninger.

Les også

schedule23.03.2023

→ Nytt styre i HivNorge

Årsmøtet i HivNorge som ble avholdt 23. mars, valgte nytt styre og ny styreleder. Leif-Ove Hansen overlater stafettpinnen til Roger Dybedahl.

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.