Flere hivpositive over 50 år

I USA er nå halvparten av alle hivpositive over 50 år, viser en undersøkelse som ble lagt fram på en sesjon under aidskonferansen i Vancouver. Det innebærer en rekke ekstra utfordringer.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Det amerikanske helseinstituttet sa i en uttalelse for fem år siden at hiv representerer en rekke utfordringer i pasienter som er over 50 år, og at halvparten av alle hivpositive i USA ville være 50 år eller eldre i 2015. Nye studier viser at dette har slått til.

For eldre hivpositive vil sykdomsutviklingen gå raskere, antiretrovirale medisiner kan ha dårligere effekt, og typiske diagnoser forbundet med høy alder representerer mer komplisert behandling.

I tillegg er det ikke forsket nok på hivmedisinenes interaksjoner med andre medisiner som er i vanlig bruk i den eldre befolkningen. For pasienter med multidiagnoser kan såkalt ”adherence” – at man ikke tar medisinene sine riktig – medføre ytterligere komplikasjoner. Studier indikerer også at diagnoser forbundet med høy alder inntreffer tidligere blant hivpositive pasienter, i noen tilfeller så mye som ti år før.

Livsstilssykdommer inntreffer oftere og tidligere blant hivpositive, særskilt om man ikke endrer livsstil. Særlig er hjerte- og karsykdommer samt lungesykdommer hyppigere, og enda mer så for hivpositive som ikke slutter å røyke.

Andre utfordringer som ble påpekt er dårlig kommunikasjon mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten i den daglige oppfølgingen av eldre hivpasienter.

HivNorge vil forsøke å arrangere et seminar om hiv og aldring i løpet av vinteren.

Den åttende internasjonale konferansen om årsaker til, behandling og forebygging av hiv og aids i Vancouver avsluttes i dag onsdag 22. juli.

Aidsmap

egne sider

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.