Europeisk undersøkelse om hiv og stigma

Alle som lever med hiv i Europa og Sentral-Asia inviteres og oppfordres til å delta i en undersøkelse om deres opplevelser rundt hiv og stigma. Et av FNs bærekraftmål er å få slutt på stigma innen 2030, og denne undersøkelsen vil bidra til å dokumentere hivrelatert stigma i Europa.

scheduleOppdatert: 09.11.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Dette er den første undersøkelsen om hivrelatert stigma i Europa noensinne. Undersøkelsen vil gjentas jevnlig for å kartlegge fremgangen mot å nå nullvisjonen om stigma relatert til hiv.

Bak undersøkelsen står tre store aktører, det europeiske senteret for forebygging og kontroll av sykdommer (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC), det europeiske nettverket for sivilt samfunn (Aids Action Europe – AAE) og organisasjonen for mennesker som lever med hiv i Europa (European AIDS Treatment Group – EATG).

Initiativtakerne sier at resultatene fra undersøkelsen vil brukes til å informere myndigheter og beslutningstakere om viktigheten av å ta tak i stigma og diskriminering.

Anonyme svar

Det vil ta omtrent ti minutter å besvare denne nettbaserte undersøkelsen. Undersøkelsen er helt anonym. Ingen informasjon som samles inn vil gjøre det mulig å identifisere deltakerne, og IP-adresser vil heller ikke bli registrert.

På norsk

Undersøkelsen finnes på mange språk, inkludert norsk. Man kan komme direkte til den norske versjonen via denne lenken. De som bruker QR-koden for å logge seg på, vil komme rett til den engelske versjonen. Inne på siden kan man endre til det språket man ønsker, via menyknappen på telefonversjonen eller via en nedtrekksmeny i webversjonen.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.