Europeisk testuke for hiv og hepatitt

I dag starter den europeiske testuken for hiv og hepatitt. Dersom du har vært i en risikosituasjon for å bli smittet, bør du teste deg.

scheduleOppdatert: 08.01.2019

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Det finnes gode medisiner både for hiv og hepatitt, og det er viktig å teste seg slik at man kan begynne på behandlingene. En hivdiagnose er kronisk, det vil si at man har den resten av livet. Men ved å begynne på behandling så blir immunforsvaret ivaretatt og vellykket behandling gjør også at det ikke er noen risiko for at andre kan bli smittet med hiv.

Den europeiske testuken for hiv og hepatitt er i perioden 23.-30. november, og markeres i hele Europa. Kampanjen ledes av «HIV in Europe», som er et initiativ for å sikre tidlig diagnostisering og behandling av hiv.

Man kan være smittet med hiv og hepatitt, uten å få symptomer. Derfor bør man teste seg hvis man har utsatt seg for smitterisiko for hiv eller hepatitt. Dersom man har vært i en risikosituasjon er disse testene gratis. Både hiv og hepatitt B og C kan smitte via ubeskyttet sex og deling av sprøyter.

Testene kan du ta hos fastlegen eller ved andre legekontorer. Hivtester tilbys også hos klinikker for seksuelt overførbare infeksjoner og hos flere organisasjoner rundt om i landet.

Her kan du teste deg for hiv

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.