Europeisk testuke for hiv og hepatitt

22.-29. november arrangeres det europeisk testuke for hiv og hepatitter. Kampanjen retter fokus på økt testing og de helsemessige fordelene ved tidlig testing og diagnostisering.

scheduleOppdatert: 26.11.2019

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Europeisk testing week engasjerer organisasjoner og aktører i hele Europa. Kampanjen ble opprinnelig arrangert en gang i året, i uken før verdens aidsdag. De siste årene har det også blitt arrangert en vårlig europeisk testuke.

Tidlig og hyppig testing er sett på som en av de viktigste redskapene i å begrense spredning av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).

Alle som har vært i en risikosituasjon for å bli smittet med hiv, hepatitter eller andre seksuelt overførbare infeksjoner anbefales å ta en test. Ved å avdekke en diagnose tidlig vil man forebygge at andre også kan bli smittet, og man kan begynne raskt med behandling.

Testing for såkalt allmennfarlige smittsomme sykdommer er kostnadsfritt hvis man har vært i en risikosituasjon. I Norge kan man teste seg hos fastlegen, eller man kan benytte andre tjenester som Minuttesten, Sjekkpunkt hos Helseutvalget eller ved Olafiaklinikken i Oslo. En oversikt over andre steder som også tilbyr testing for hiv kan du finne på denne siden.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.