Er du velsignet?

En «velsigner» eller en «blesser» som er det gangbare ordet i sørafrikanske townships, er et slangord for menn som virker veldig spennende på unge jenter og kvinner. De unge kvinnene er på jakt etter penger og status og ønsker seg en «vesignelse» uten å tenke på risikoen for å bli smittet med hiv.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Archie Hlophe

labelEmner:

Unge kvinner er villige til å ta en stor risiko for å få både penger og gaver av menn som er gamle nok til å være faren eller sågar bestefaren deres.

En «blesser» fra Pietermaritzburg – som ikke ville fortelle navnet sitt – forteller at han ikke skammer seg over å «velsigne» unge kvinner siden han har godt med penger. – Det er mange unge som gifter seg tidlig, sier han og fortsetter; mange gjør det uten å ha fast arbeid. Og hvis du ikke tar vare på ektefellen eller datteren din, så har du et problem, fordi hun kommer til å ønske seg en «blesser». Vi som kan sørge for en slik velsignelse sender også ut en melding til verden der ute om at vi mener mannfolk bør ta bedre vare på kjærestene sine, ikke minst sørge for at de har det godt økonomisk.

– Vi gjør dette fordi vi har råd til å skjemme bort disse jentene, sier han videre, — det er en slags avtale hvor vi hjelper hverandre. Jeg skjemmer henne bort på en god måte, samtidig som jeg får noe tilbake. Jeg tar dem med på nattklubber, kjøper dyre drinker og andre ting hun ikke har råd til.  Så snart du har vist dem hvor mye penger du har råd til å bruke på dem, så blir de myke og nærmer seg deg.

Han mener imidlertid at det at han bruker mye penger gir ham rett til å droppe kondom under sex. Som han sier, – Jeg tror ikke jeg er hivpositiv selv om jeg ikke har testet meg, men uansett stoler jeg på kona mi. Og disse unge jentene har ikke vært med på så mye sex at det er noen fare for at de skal være smittet.

– Hvis jeg går ut med en student kan jeg bruke opptil 2000 rand (ca 1000 kroner) på en kveld, men hvis det er en ung kvinne i en god jobb har jeg ikke noe imot å svi av så mye som 8000 rand på en kveld. Og når de ser hvor mye penger jeg er villig til å bruke på dem, så nevner de ikke en gang kondom. Det er flere av oss som driver med dette og vi har organisert oss. Vi bruker mellommenn til å ordne jenter for oss.

Velsigneren undrer seg på hvorfor han skal være redd for hiv når han har alle penger i verden til å bruke på sunn mat, frukt og grønnsaker. Og dessuten kan kjøpe kostbare kosttilskudd som kan bygge opp immunsystemet.  

–Det eneste som nytter i det lange løp er at man finner en kur som kan helbrede folk som lever med hiv, mener denne mannen.

Zinhle Koli (bildet) er 22 år gammel og har en litt annen historie å fortelle. Hun testet positiv for omtrent ett år siden da hun var 21. Hun vokste opp i Dambuza, et av Sør-Afrikas mange townships. Moren døde da hun var 16 og Zihnle måtte reise til Pietermaritzburg for å finne seg en jobb, i likhet med veldig mange andre unge. Hun fant seg faktisk en jobb i en pizza-restaurant og fikk seg en kjæreste på godt over 50. – Alle de andre jentene gjorde det, forklarer hun.

– Han likte at jeg var jomfru, fortsetter hun, og kjøpte dyre klær, telefon, parfyme, tok meg med på tur i den dyre bilen sin og vi overnattet på luksushotell. Det endte med at jeg sluttet i jobben min. Han hadde sex med meg slik han ville. Spurte jeg om at han måtte bruke kondom, ble han sint. Men jeg fikk masse penger som jeg kunne sende hjem. Der fikk søsknene mine det mye lettere sammen med bestemor. Jeg løy og sa jeg jobbet. Etter et år dumpet han meg og jeg fant meg en ny mann, også han over 50 med mye penger. I fjor ble jeg syk og måtte gå på klinikken. Der fikk jeg konstatert hiv og at jeg var gravid i fjerde måned.

– Da jeg fortalte ham at jeg var gravid og hivpositiv, forsvant han. Jeg har ikke sett ham siden. Nå er jeg hjemme igjen hos bestemor, med en baby, og jeg går på behandling. Ingen av oss jobber og vi overlever på det regjeringen gir oss av pensjon. Heldigvis er jeg på vellykket behandling, CD4-tallene er forholdvis høye og virusmengden lav.

– Men jeg angrer, sier hun, jeg trodde at en eldre mann ikke kunne smitte meg siden han var gift og dessuten hadde masse penger.

Richard Nkosi ved Tratment Action Campaign i Pietermaritzburg mener at «blesser»-ne utnytter sårbare unge jenter som trenger økonomisk støtte. Og da kan en eldre mann se ut som løsningen på alle deres problemer. Men han tror at hvis de unge jentene får støtte hjemmefra, så kan de ha den kunnskapen og styrken som trengs for å unngå å la seg utnytte. – Men disse tilfellene er noe av forklaringene på at det er flere unge kvinner enn menn som er smittet med hiv, sier han.

Nkosi legger til at helsemyndighetene i Sør-Afrika er oppmerksom på dette problemet og at helseminister Aaron Motsoaledi har kunngjort at myndighetene har bevilget tre milliarder rand for å sette inn tiltak mot problemet.

– Hensikten er å redusere antallet uønskete tenåringsgraviditeter, hivinfeksjoner og gi jentene et alternativ til slike «velsignere» som altså kan vise seg å bli alt annet enn en velsignelse.

UNAIDS slår fast at fire millioner kvinner i Sør-Afrika lever med hiv. Et høyt antall er mellom 14 og 24 år, og i denne aldersgruppen ser tendensen ut til å være økende.

Les også

schedule13.05.2024

→ Per Miljeteig tildeles Kongens fortjenstmedalje  

Mandag 13. mai ble aktivist og tidligere styreleder i HivNorge, Per Miljeteig tildelt Kongens fortjenestmedalje. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland var til stede på seremonien på Håndverkeren i Oslo for å overrekke medaljen.

schedule08.05.2024

→ HivNorge søker ny rådgiver

Vi søker nå etter en rådgiver i 100% stilling til å bli en del av laget. I dag er vi 7 personer som jobber både selvstendig og i team, vi har en flat struktur der alle ansatte rapporterer direkte til generalsekretær. Vi lover spennende utfordringer og muligheten til å gjøre en forskjell.