Endring i refusjonsordning
Stortinget har vedtatt at fra 1. januar må behandlere ha avtale om direkte oppgjør med Helfo for at det skal være mulig å få refusjon. Det betyr at hvis man for eksempel benytter en tannlege som ikke har avtale om direkte oppgjør, vil man ikke ha muligheter for refusjon.
scheduleOppdatert: 22.12.2020
createForfatter: Bente Bendiksen
labelEmner: HELFOrefusjontannbehandling
24. november vedtok Stortinget at fra og med årsskiftet vil man ikke kunne få refusjon fra Helfo med mindre behandleren har avtale om direkte oppgjør. Oppgjøret skal nå gå direkte mellom behandler og Helfo, og det vil ikke være mulig for den enkelte pasient å søke refusjon.
Dette vil gjelde for legehjelp, laboratorier og røntgeninstitutter, tannleger og tannpleiere, psykologer, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved behandling for språk og taledefekter, hos ortopedist, jordmor, ved viktige legemidler og spesielt medisinsk utstyr (ref. Ftrl. 5-14) og for behandling i et annet EØS-land.
For pasienter som benytter behandlere som har avtale om direkte oppgjør, vil ikke denne plikten til å ha direkteoppgjør medføre noe endring. Men pasienter som benytter behandlere som ikke har det, vil ikke lenger kunne få refusjon. Det er derfor viktig å avklare med sine behandlere om de har avtale om direkte oppgjør.
Stortinget har også bedt regjeringen om en helhetlig gjennomgang av folketrygdens refusjonsordning for tannbehandling. Stortinget har bedt om forslag til forbedring og forenkling av ordningene. Spesielt gjelder det § 22-15 a om tilbakekreving av utbetaling etter direkteoppgjørsordningen. Regjeringen er bedt om å kommet tilbake til Stortinget med dette før oktober 2021.
Les også
schedule09.05.2025
→ Noen å snakke med?
Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.
schedule08.05.2025
→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?
Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.