Enda en hivmedisin godkjent

Beslutningsforum godkjente nylig nok et hivlegemiddel til bruk ved sykehusene. Hvorvidt det kan tas i bruk avhenger av anbudsrunden, som er utsatt med tre måneder.

scheduleOppdatert: 24.05.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Det nye med Juluca, som medisinen heter, er at den består av kun to virkestoffer – dolutegravir og rilpivirin. Overlege Bente Bergersen sier til hivnorge.no at en tablett uten tenofovir er bra, særlig for pasienter som har nyresvikt eller benskjørhet. – Effekten av dagens godkjente kombinasjoner er alle like gode, men bivirkningsprofilene er ulike, sier Bergersen. Hun legger til at en annen godkjent kombinasjon uten tenofovir er dolutegravir og lamivudin. – Det er det flere som allerede har skiftet til, sier hun.

Juluca anbefales ikke til behandlingsnaive (en som ikke tidligere har fått behandling) ifølge amerikanske retningslinjer, men skal være en god kombinasjon for hivpositive som er hivsuppremert i minst seks måneder og som ikke har vist resistens til noen av virkestoffene i Juluca. Juluca anbefales ikke til gravide eller de som tenker på å bli gravid. Bente Bergersen sier at både dolutegravir og rilpivirin (ingrediensene i Juluca) finnes som enkelttabletter. – Så det å starte med den kombinasjonen vil være mulig. Biktegravir er en ny integrasehemmer som kun er tilgjengelig i Biktarvy-kombinasjonen. Det nye med Biktarvy i forhold til Stribild og Genvoya er at den ikke inneholder booster, sier Bergersen. En booster er et stoff som øker medikamentets halveringstid i blodet, slik at det holder å ta tabletten en gang om dagen. – Det kan være viktig for pasienter som bruker medisiner for andre sykdommer, sier Bergersen. Hun legger imidlertid til at det er svært få pasienter som ikke allerede er i mål, både når det gjelder effekt og lite bivirkninger. – I helt spesielle tilfelle har vi muligheten til å søke fagdirektøren om fritak, men jeg kjenner ikke til noen tilfeller der det har vært nødvendig, sier overlege Bergersen.

Ja til ny hivmedisin

Tidligere i vår ble også Biktarvy godkjent til innkjøp for sykehusene. Også denne medisinen er avhengig at den kommer med på listene etter at anbudsrunden er gjennomført og de nye anbefalingene trer i kraft fra 1. desember 2019. Det er spesialistutvalget sammen med Sykehusinnkjøp som foretar anbefalingene, og HivNorge har ikke lenger noen representant i det utvalget etter at Sykehusinnkjøp gjorde endringer i sammensetning av utvalget tidligere i år.

En tablett uten tenofovir er bra, særlig for pasienter som har nyresvikt eller benskjørhet, sier overlege Bente Bergersen. [Foto: Arne Walderhaug]

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.