Eget bilag på verdens aidsdag

Karin Valvik er talsperson for kjærlighet og sex: Hun har valgt å stå frem med sin historie for å hjelpe andre kvinner som lever med hiv. I dag markeres verdens aidsdag med blant annet et eget bilag i Dagbladet.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Her i Norge kan vi like gjerne markere det som dagen vi snakker om hiv. Aids er ikke en realitet i Norge, med bakgrunn i den store suksesshistorien som hivmedisinering har vært de siste 20 årene.

Cirka 5000 mennesker i Norge lever med hiv, og medisinen de tar hver dag er så effektiv at de er smittefrie og de føder barn uten at smitte overføres mellom mor og barn. Mennesker som lever med hiv er kronikere, men lever ellers som alle andre og like lenge som alle andre. Men fremdeles er det mye stigma knyttet til det å leve med hiv. Det er den tause sykdommen som få snakker om og som ikke skaper de store overskriftene i mediene.

Og det er svært synd. Fordi dagens generasjon av unge vet lite om hvordan hiv smitter og hvordan det er å leve med hiv i dag. Mange sitter derfor med kunnskap som er basert på gamle myter og dermed kan det være vanskelig for mange å snakke om at de lever med hiv. Mange står også i fare for å smittes av hiv, fordi de ikke har kunnskap om at denne seksuelt overførbare sykdommen er som alle andre lignende sykdommer – den smitter ved ubeskyttet sex og den gjør ikke forskjell på folk. Så det må snakkes om. Derfor er vårt budskap under verdens aidsdag – «bryt tausheten».

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.