Demonstrasjoner og demonstrasjoner

Aktivismen har lenge vært en vesentlig del av de internasjonale konferansene om hiv og aids. Både talerne og delegatene er raske til å anerkjenne aktivismen som en av de viktigste driverne for den fremgangen vi har sett på hivfeltet globalt.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: I Durban: Olav André Manum

labelEmner:

Og det er riktig: Grupper som Act Up i den vestlige verden og Treatment Action Campaign (TAC) har vært viktige pådrivere for forskning og nødvendige politiske endringer for å få bukt ed hivepidemien, og ikke minst har de vært pådrivere for å få folk i behandling på medisiner som alle land har råd til.

I så fall kan vi merke oss en økt interesse for PrEP – forebyggende hivmedisin – både på forskningsplan og på aktivistplan. Under hovedsesjonen i onsdag morgen ble et av innleggene avbrutt av demonstrasjoner som entret scenen og holdt en appell mot den internasjonale farmasøytiske industrien som de anklager for å være grådig og kreve alt for høye priser til at alle kan ta i bruk PrEP.

Demonstrasjonen var ledet av TAC og skjedde i full forståelse med arrangørene. Demonstrantene entret scenen, sa det de skulle si og forlot rommet. Det var en utveksling av gjensidig respekt. Like godt endte ikke demonstrasjonen mot det farmasøytiske firmaet Gilead som fikk hele standen sin i utstillingsområdet ribbet og tømt i protest mot høye medisinpriser.

Roche var litt heldigere. TAC arrangerte en demonstrasjon mot dette selskapet som, sies det, har effektive medisiner mot brystkreft, men prisene er så høye at det utelukker mange helsesystemer fra å ta dem i bruk. En behandling koster nesten 500000 rand i et land som Sør-Afrika og det betyr at bare de aller rikeste har råd til behandling. Dette tok demonstrantene til orde mot, overøste Roche med rop om «Skam!» og badet standen i gamle bh-er.

Og enkelte demonstrasjoner gjentar seg fra konferanse til konferanse: Sex-arbeiderne demonstrerer mot kriminalisering, stigmatisering og diskriminering og marginalisering. De krever tilgang på PrEP, de krever tilgang på medisinsk behandling og de krever anerkjennelse av at sex-arbeid er arbeid. Om man skal dømme etter reaksjonene, må de holde på lenge før de når målene sine. Ekspertene støtter dem i at de er viktige å inkludere i arbeidet for å bekjempe aids, men det ser ikke ut til at politikerne våger å gjøre noe, selv om Sør-Afrikas visepresident i dag besøkte sexarbeidernes networking zone for å åpne diskusjoner.

På vanlig sørafrikansk vise danset og sang også flere ungdomsorganisasjoner seg gjennom aktivistområdet Global Village, og krevde økt oppmerksomhet rundt de utfordringene ungdom står overfor med hensyn til forebygging av hiv og aids.

Skal man ta litt pulsen på konferansen, kan det se ut som om at kampene for lavere medisinpriser og økt bruk av PrEP er innenfor rekkevidde, mens sexarbeiderne sannsynligvis fremdeles må vente. Ungdommen har i år fått et oppsving gjennom støtte blant annet fra skuespilleren Charlize Theron. Hun har engasjert seg i arbeidet for å inkludere ungdom og tenåringer i kampen mot hiv gjennom en egen stiftelse.

Ungdom krever økt oppmerksomhet rundt de utfordringene ungdom står overfor med hensyn til forebygging av hiv og aids. Foto: International AIDS Society/Abhi Indrarajan.

Les også

schedule24.11.2023

→ Mangel på Genvoya

Genvoya, et av legemidlene som behandler hiv, er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. Pasienter som benytter seg av denne behandlingen anbefales derfor å bytte til andre behandlingsalternativer.

schedule24.10.2023

→ Krever reversering av kutt

HivNorge har med interesse lest regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2023. Innen Utenriks- og forsvarskomiteens område har vi festet oss ved Utenriksdepartementets forslag i kap. 160 om helse. Vi er rett og slett forferdet over at regjeringen foreslår ytterligere kutt i støtten til UNAIDS, til bare 20 millioner kroner.