De ukjente historiene fra aids-epidemien

40 år med hiv i Norge er en historie fylt av sterke vitnesbyrd. Mange døde av aids før hivbehandlingen kom, og med unntak av noen få, så er deres historier ikke fortalt. Journalist og forfatter Pål Vegard Hagesæther har samlet 40 år med hivhistorie mellom to permer, og boken lanseres mandag 16. januar.

scheduleOppdatert: 13.01.2023

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Boken «Prestens hemmelighet. De ukjente historiene fra aids-epidemien i Norge» forteller historien til rundt 15 personer som døde av aids i en tid hvor det ikke fantes behandling for hiv. Personer i alle aldergrupper og med ulike livshistorier. Mange levde i ensomhet med diagnosen, i en tid hvor det å leve med hiv medførte stor grad av stigma. Utsagn som at aids var et resultat av ukristelig livsførsel og myndighetspersoners forslag om at mennesker som levde med hiv måtte isoleres, bidro i sterk grad til dette.

Boken portretter også personer som overlevde tiden før den effektive hivbehandlingen kom på midten av 90-tallet. Erling Amundsen er en av de som portretteres i boken. Erling fikk hivdiagnosen i 1992, og er en av de yngste langtidsoverleverne med hiv i Norge. HivNorge har tidligere publisert et intervju med Erling, som du kan lese her: Han kunne vært en av dem på veggen.

Et utdrag fra boken kan leses i A-magasinet og selve lanseringen finner sted i Kirken Bymisjon Aksept sine lokaler 16. januar kl. 17. Klikk her for mer informasjon og påmelding.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.