Brukermedvirkning må sikres

HivNorge mener at mennesker som lever med hiv skal være involvert i prosessene rundt valgene av hivbehandling i Norge.

scheduleOppdatert: 24.03.2022

createForfatter: Alaa Zerbo

labelEmner:

Hivlegemidler ble overført til sykehusfinansiering og satt på anbud gjennom Nye Metoder og Sykehusinnkjøp fra og med januar 2018. Mennesker som lever med hiv ble dermed blant de mange pasientgruppene som påvirkes av beslutninger i Nye Metoder og Beslutningsforum.

HivNorges erfaring er at det i dag ikke er tilstrekkelig god brukermedvirkning i disse prosessene og vi frykter at det kan føre til dårligere beslutningsgrunnlag og at Nye Metoder og Beslutningsforums vedtak oppleves mindre demokratisk av de gruppene som påvirkes av dette.

HivNorge vedtok på årsmøtet i mars en resolusjon med krav om at det utarbeides retningslinjer for brukermedvirkning for anbud og at kravet om at brukerrepresentanten skal være tilknyttet et helseforetak fjernes. Med denne resolusjonen sikrer HivNorge at brukermedvirkning i disse prosessene er tilstrekkelig god og gir pasientgruppene en reell mulighet til å bli hørt og ha mulighet til å påvirke beslutningene.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.