Beslutningsforum må radikalt endres

Overlege Oluf Dimitri Røe ved Sykehuset Levanger gir i en kronikk i Dagens Medisin uttrykk for at dagens modell for innføring av effektive medisiner ikke er til å stole på. En radikal omlegging må til, mener han, og HivNorges styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen er enig.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Røe, som også er professor ved Avdeling for klinisk og molekylær kreftforskning ved NTNU i Trondheim og ved Klinisk Institutt ved Aalborg Universitetshospital i Danmark, hevder det norske systemet er «lukket» og at det hindrer innsyn. Dette fører også til at Norge er blant de siste i Europa til å innføre effektive medisiner, og at det innfører et todelt helsevesen, hevder professoren.

Styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen i HivNorge mener at Beslutningsforum er gitt for mye makt og stiller seg kritisk til det stadig økende hemmelighold, som han mener til syvende og sist kun rammer den svakeste part – pasienten. – HivNorge er spesielt kritisk til at Beslutningsforum selv har kunnet avgjøre at de legemidler som ikke blir godkjent av de fire direktørene i forumet, blir avstengt fra å kunne delta på anbud på et senere tidspunkt. Dette til tross for at legemiddelet er gitt markedstillatelse av Legemiddelverket for salg i Norge, sier styrelederen. Dette har HivNorge en rekke ganger problematisert overfor både politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet og Stortinget

Styreleder Jens-Harald Älgenäs Eliassen i HivNorge mener at Beslutningsforum er gitt for mye makt. Foto: Arne Walderhaug.

Det er Statens legemiddelverk som både foretar den medisinske vurderingen og såkalt kost-/nyttevurdering, men den endelige avgjørelsen kommer fra de fire direktørene i helseregionene som i dag har bakgrunn innen mikrobiologi, hjertesykdom, osteoporose og data.

Kronikk i Dagens Medisin: Beslutningsforum trenger en radikal omlegging

I Danmark er det Medicinrådet – med 42 faggrupper som hver består av fire–seks av de beste, uhildede spesialistene – som gir råd om klinisk merverdi av alle nye medikamenter, én gruppe for blodkreft, én for lungekreft, én for hiv/aids, én for inflammatoriske tarmsykdommer og så videre. Dette gjør at systemet har tillit.

Problemet, hevder Røe, er at det ikke er innsyn i prosessen om hvem som gjør hva og om spisskompetanse i det hele tatt er involvert i det hele tatt. – Alle priser er hemmelige, så ingen vet hva alt betyr, samtidig som alle vet at de (Beslutningsforum, red. anm.) ikke har faglige forutsetninger for å vurdere kreftmedikamenter.

Høring i Stortinget. Vil ikke lovfeste Beslutningsforum.

Styreleder Älgenäs Eliassen mener tiden er inne for at Stortinget ser nærmere på hvordan Beslutningsforum har forvaltet sin oppgave og at Riksrevisjonen foretar en revisjon for å se om Beslutningsforum ivaretar sin rolle i henhold til Stortingets intensjoner, gitt gjennom Stortingsmelding 34 – Verdier i pasientens helsetjeneste — Melding om prioritering.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.