Beskytter seg ikke

Manglende kunnskap om hiv og liten grad av beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer preger seksuallivet til ungdom i Sverige, viser en undersøkelse. Norsk ungdom er like ille.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Bente Bendiksen

labelEmner:

Ungdomsbarometern 2009-2010

I den internettbaserte undersøkelsen oppga 56 % at de anser at kondom alltid skal benyttes ved sex med tilfeldig partner. Men dersom de ikke har kondom for hånden, oppgir hele 26% at de heller utsetter seg for risiko enn å avstå fra sex.

Syv av ti vurderer sannsynligheten for å bli smittet med klamydia som liten eller ikke tilstede, og hele 88% oppga at de vurderte risikoen for å bli smittet av hiv som liten eller ikke tilstede. Noe som kan forklare det høye tallet er at flere av respondentene har fast partner, og en av fire stoler på at partneren vil informere om det dersom vedkommende har en kjønnssykdom.

Norge på klamydiatoppen

Folkehelseinstituttet

RFSU

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.