Befruktning med donorsæd

Fra 1. juli 2020 ble det åpnet for assistert befruktning med donorsæd til enslige kvinner. Dette tilbudet gjelder også i de tilfellene hvor smittevernhensyn er årsak til assistert befruktning.

scheduleOppdatert: 31.08.2020

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

For english version: Fertilization with donor sperm

Vellykket behandling gjør at mennesker som lever med hiv kan unnfange barn med naturmetoden og føde vaginalt uten at partner eller barn blir smittet. Som for mennesker om ikke lever med hiv, så kan også noen som lever med hiv av ulike årsaker ikke få barn på denne måten og har behov for assistert befruktning. I tillegg er det også mulig å få assistert befruktning av smittevernhensyn, for eksempelvis når det gjelder hepatitt og hiv, dersom medisinsk behandling ikke fungerer tilstrekkelig.

Donorsæd til enslige

Et av de tidligere kravene for å få assistert befruktning, har vært at man har måttet leve i et parforhold eller være gift. Fra 1. juli ble det åpnet for at også enslige kvinner kan få assistert befruktning gjennom donorsæd. Samme krav til henvisning og de samme veiledende vurderingskriteriene gjelder for enslige kvinner som for par. Barneomsorgsattest fra politiet må også vedlegges søknaden. Mer informasjon om krav og kriterier finnes hos Oslo Universitetssykehus.

Også donorsæd ved smittevernhensyn

Bente Bergersen, overlege og avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk, Ullevål, informerer om at tilbudet om donorsæd også vil gjelde i de tilfellene hvor assistert befruktning (IVF) gis av smittevernhensyn til par som lever med hiv. In vitro fertilisering (IVF) innebærer at egget befruktes utenfor kvinnens kropp, for så å plasseres i livmoren etter befruktningen.

Vellykket behandling av hiv gjør at dette ikke vil være aktuelt for mange som lever med hiv, i og med at verken partner eller barn utsettes for smitte. Men for noen få kan donorsæd være aktuelt også av smittevernhensyn for partner og nå har denne muligheten åpnet seg også i Norge.

Dersom du har spørsmål om dette kan du ta kontakt med HivNorge eller brukerrepresentanten i smitte-IVF-referansegruppa ved Oslo universitetssykehus, Guri Fløttum, ved å ringe 21314580 eller sende oss en e-post.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.