Assistert befruktning

Endringene i bioteknologiloven som åpner for at hivpositive og andre med alvorlige, kroniske seksuelt overførbare sykdommer kan få assistert befruktning for å hindre smitteoverføring trådte i kraft 1. juli 2013.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De regionale helseforetakene har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

De regionale helseforetakene skal også sørge for at tilbudet om assistert befruktning til infertile gjøres tilgjengelig for infertile hiv- og hepatittsmittede.

Oppdragsdokument 2013 – tilleggsdokument etter Stortingets behandling av Prop. 149 S (2012-2013)

I tilfeller der mannen er hivpositiv kan det noen ganger være nødvendig å rense sæden for viruspartikler før den brukes – såkalt ”sædvask”. Dette er en metode som må godkjennes av Helsedirektoratet (jf. bioteknologiloven § 2-19) før den kan tas i bruk. Før direktoratet tar stilling til om metoden skal godkjennes, skal Bioteknologinemnda gis anledning til å uttale seg. Godkjenningssaken er nå under behandling i direktoratet.

Hivpositive som ønsker assistert befruktning kan kontakte sin fastlege for å komme i gang med prosessen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.