Assistert befruktning

Endringene i bioteknologiloven som åpner for at hivpositive og andre med alvorlige, kroniske seksuelt overførbare sykdommer kan få assistert befruktning for å hindre smitteoverføring trådte i kraft 1. juli 2013.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De regionale helseforetakene har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

De regionale helseforetakene skal også sørge for at tilbudet om assistert befruktning til infertile gjøres tilgjengelig for infertile hiv- og hepatittsmittede.

Oppdragsdokument 2013 – tilleggsdokument etter Stortingets behandling av Prop. 149 S (2012-2013)

I tilfeller der mannen er hivpositiv kan det noen ganger være nødvendig å rense sæden for viruspartikler før den brukes – såkalt ”sædvask”. Dette er en metode som må godkjennes av Helsedirektoratet (jf. bioteknologiloven § 2-19) før den kan tas i bruk. Før direktoratet tar stilling til om metoden skal godkjennes, skal Bioteknologinemnda gis anledning til å uttale seg. Godkjenningssaken er nå under behandling i direktoratet.

Hivpositive som ønsker assistert befruktning kan kontakte sin fastlege for å komme i gang med prosessen.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.