Arbeidet mot aids strupes

På verdens aidsdag 1. desember 2020 skriver Klassekampen om Norges alvorlige kutt i støtten til FNs program for bekjempelse av hiv og aids, UNAIDS.

scheduleOppdatert: 01.12.2020

createForfatter:

labelEmner:

Koronapandemien har vært til hinder for mange viktige samfunnsfunksjoner over hele verden, og har også stukket kjepper i hjulene for hjelpearbeid relatert til behandling og forebygging av hiv over hele verden. I år ble det klart at den norske regjeringen likevel vil kutte vesentlig i sin støtte til FNs hiv- og aidsarbeid.

De siste årene har Norge bidratt med 130-140 millioner kroner til UNAIDS. Denne støtten ble halvert i fjor, og kuttes ytterligere i år til kun 45 millioner. Samtidig slår UNADS selv alarm om at Covid-19-pandemien har satt arbeidet mot hiv og aids merkbart tilbake.

HivNorge er svært bekymret for dette ytterligere kuttet i bevilgningene fra Norge, etter at støtten ble halvert i fjor i forhold til tidligere år. – Den positive utviklingen vi har sett globalt har dessverre blitt kraftig svekket av koronapandemien, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

Mens FrP ønsker å kutte enda hardere enn regjeringen, ønsker venstresiden å gjenopprette noe av gapet mellom tidligere års bevilgninger og halveringen i fjor. Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti har alle foreslått større bevilgninger enn regjeringen, og Rødt topper listen med forslag om 60 millioner mer i støtte enn regjeringens statsbudsjett tilsier.

Les hele saken hos Klassekampen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.