Arbeidet mot aids strupes

På verdens aidsdag 1. desember 2020 skriver Klassekampen om Norges alvorlige kutt i støtten til FNs program for bekjempelse av hiv og aids, UNAIDS.

scheduleOppdatert: 01.12.2020

createForfatter:

labelEmner:

Koronapandemien har vært til hinder for mange viktige samfunnsfunksjoner over hele verden, og har også stukket kjepper i hjulene for hjelpearbeid relatert til behandling og forebygging av hiv over hele verden. I år ble det klart at den norske regjeringen likevel vil kutte vesentlig i sin støtte til FNs hiv- og aidsarbeid.

De siste årene har Norge bidratt med 130-140 millioner kroner til UNAIDS. Denne støtten ble halvert i fjor, og kuttes ytterligere i år til kun 45 millioner. Samtidig slår UNADS selv alarm om at Covid-19-pandemien har satt arbeidet mot hiv og aids merkbart tilbake.

HivNorge er svært bekymret for dette ytterligere kuttet i bevilgningene fra Norge, etter at støtten ble halvert i fjor i forhold til tidligere år. – Den positive utviklingen vi har sett globalt har dessverre blitt kraftig svekket av koronapandemien, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

Mens FrP ønsker å kutte enda hardere enn regjeringen, ønsker venstresiden å gjenopprette noe av gapet mellom tidligere års bevilgninger og halveringen i fjor. Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti har alle foreslått større bevilgninger enn regjeringen, og Rødt topper listen med forslag om 60 millioner mer i støtte enn regjeringens statsbudsjett tilsier.

Les hele saken hos Klassekampen.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.