Åpenhet om hiv

– Jeg hentet posten før jeg gikk inn døra, slik jeg pleide. Mellom all reklamen så jeg et brev. Jeg ble nysgjerrig og åpnet det med en gang. Hva som sto skrevet, husker jeg ikke nøyaktig. Men ordene var intense: «Du må sjekke deg for hiv». Les Camillas historie i Dagbladet.

scheduleOppdatert: 23.05.2018

createForfatter:

labelEmner:

For Camilla Trøen Tobekk kom hivdiagnosen som et sjokk da hun var 26 år gammel. Hun forteller til Dagbladet Magasinet om hvordan det var å få diagnosen og om hvordan livet ble snudd opp-ned rett før bryllupet hennes. Hun snakker om nedturen og angsten som fulgte, samt den gode støtten hun fikk fra eks-kjæresten, en sykepleier og fra Aksept – senter for alle som er berørt av hiv.

Livet snudde seg etterhvert til å bli utrolig bra for Camilla, med mann og barn. Men hun fikk også et bestemt ønske om å være åpen om hivdiagnosen for å hjelpe på det dårlige kunnskapsnivået hun selv har møtt hos helsepersonell, samt for å bidra i kampen for at hivpositive skal få lik tilgang som alle andre til assistert befruktning.

– Camilla er et forbilde for alle som lever med hiv, og spesielt for kvinner, sier styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen. – Det å vise at det går helt fint å leve med hiv, bli gravid og å føde hivnegative barn er viktig, ikke bare for hivpositive kvinner, men også for samfunnet ellers som trenger ny kunnskap om hvordan hiv er i dag, konkluderer han.

 Les saken på Dagbladet – saken ligger bak en betalingsmur.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.