Anbud på hivlegemidler

Det har vært gjennomført en anbudskonkurranse på hivlegemidler og sykehusene skal prioritere de medisinene som vant anbudet for å redusere kostnadene på bruk av hivlegemidler. Hivbehandlingen som vant anbudet, og som har første prioritet, heter emtricitabin/tenofovirdisoproksil fra Accord og darunavir/kobicistat (Rezolsta) fra Janssen.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: sekretariatet

labelEmner:

Når du kommer til avtale med din infeksjonslege kan han/hun be deg bytte over til medisinene som vant anbudet (10 forskjellige hivbehandlinger i prioritert rekkefølge). Infeksjonslegen skal da fortelle deg at dette er av økonomiske grunner.

For English summary.

Det sies at medikamentene som vant anbudet er minst like gode, HivNorge mener bestemt at dette ikke tilfellet. Vi klarer ikke å finne studier som bekrefter at dette. Vi spør oss om hvorfor legemidlene ikke har vært brukt i større omfang i disse behandlingskombinasjonene tidligere, hvis de er like gode?

Om du har erfaring med de medisinene og virkestoffene som inngår hos anbudsvinnerne og tidligere har opplevd at de gir deg bivirkninger, eller om du finner det vanskelig å sikre at du klarer å ta to piller daglig, kan du be infeksjonslegen om å få fortsette på de medisinene du bruker i dag.

Har du vært gjennom flere medisinbytter tidligere på grunn av mulige bivirkninger eller interaksjoner, er også dette medisinske grunner for at du skal kunne fortsette på medisinene du er fornøyd med i dag.

Det ene legemidlet (Rezolta), som inngår i de to medisinene som vant anbudet, har interaksjoner med andre legemidler – også kosttilskudd. Derfor er det svært viktig at du opplyser din infeksjonslege om alle medisiner og kosttilskudd du tar daglig.

Om du mener det er umulig for deg å bruke disse medisinene på grunn av bivirkninger eller det er vanskelig for deg å innta mer enn én pille daglig, kan infeksjonslegen din begrunne at du fortsetter med de medisinene du går på i dag ut i fra medisinske årsaker.

Har du andre spørsmål til dette eller trenger bistand, kan du kontakte oss i HivNorge. Vi er å treffe på kontortelefonen vår (21 31 45 80), via Messenger, på vår Facebook-side (HivNorge) eller via e-post.

Slik er legemiddelkombinasjonene som vant anbudet rangert (listen kan lastes ned):

  1. Emtricitabin/tenofovirdisoproksil fra Accord, og darunavir/kobicistat (Rezolsta) fra Janssen.
  2. Abakavir/lamivudin (Kivexa) fra GSK og darunavir/kobicistat (Rezolsta) fra Janssen
  3. Abakavir/lamivudin fra Mylan og darunavir/kobicistat (Rezolsta) fra Janssen.
  4. Emtricitabin/tenofovirdisoproksil fra Accord og raltegravir (Isentress) fra MSD.
  5. Abakavir/lamivudin (Kivexa) fra GSK.
  6. Abakavir/lamivudin fra Mylan og raltegravir (Isentress) fra MSD.
  7. Emtricitabin/tenofovirdisoproksil fra Accord og dolutegravir (Tivicay) fra GSK.
  8. Abakavir/lamivudin (Kivexa) og dolutegravir (Tivicay) fra GSK.
  9. Abakavir/lamivudin fra Mylan og dolutegravir (Tivicay) fra GSK.
  10. Abakavir/lamivudin/dolutegravir (Triumeq) fra GSK.

Last ned denne artikkelen som pdf.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.