camera_altFOTO: HivNorge
Analkrem
På en sesjon søndag ettermiddag under den internasjonale konferansen i Vancouver ble det presentert hvor langt forskningen var kommet med å frembringe en krem som kan brukes til å forebygge hiv ved analsex.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Arne Walderhaug
labelEmner:
Mikrobicider er betegnelsen på en rekke nye produkter som nå er i utvikling. Produktene som utvikles, kommer i form av gel, skum eller ringer som kvinner kan føre inn i skjeden for å hindre eller begrense risikoen for smitte av seksuelt overførbare infeksjoner.
Det har i en årrekke også blitt forsket på en variant til bruk ved analsex, såkalt rektale mikrobicider. Forskningen er imidlertid i sin tidlige fase, men den er allerede utforsket på testgrupper i USA, Peru, Sør-Afrika og Thailand. Det gjenstår imidlertid en rekke ubesvarte spørsmål før en slik krem kan være tilgjengelig på markedet.
Selv om forsøkskaninene hittil i prosjektet har vært menn som har sex med menn og transkvinner, er analsex også ganske utbredt blant heteroseksuelle, slik at en slik krem vil bli et ytterligere tilbud i verktøyboksen for å hindre spredning av hiv.
Generalsekretær Anne-Karin Kolstad sier at det er viktig at kremen lanseres som en generell krem når den en gang kommer på markedet. – En analkrem vil nok bli for stigmatiserende merkevare å selge.
Enkelte har argumentert at en slik krem ikke er nødvendig nå som PrEP finnes, men gjennomgangstonen blant foredragsholderne i Vancouver var at jo flere tiltak som er tilgjengelig, desto bedre. – Det er ikke alle som vil få tilgang på PrEP, og det er ikke alle som vil ta PrEP av ulike årsaker.
Les mer om rektale mikrobicider.
Les også
schedule12.08.2022
→ Høringssvar – forslag om klassifisering av apekopper som allmennfarlig smittsom sykdom i henhold til smittevernloven
Helse- og omsorgsdepartementet sender på høring forslag om å endre forskrift 1. januar 1995 nr. 100 om allmennfarlige smittsomme sykdommer slik at apekopper klassifiseres som «allmennfarlig smittsom sykdom». Les HivNorges høringsinspill i sin helhet her.
schedule11.08.2022
→ Vil kun vaksinere nærkontakter mot apekopper
Helse- og omsorgsdepartementet og Folkehelseinstituttet har nå besluttet Norges strategi for vaksinering mot apekopper. De vil fortløpende starte vaksinering av husstandsmedlemmer og seksualkontakter til personer med bekreftet apekoppsmitte.