50 år siden opphevelsen av straffelovens §213

I dag er det 50 år siden opphevelsen av straffelovens §213 - den såkalte "homoparagrafen" som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. HivNorge er med på markering av jubileet, og takker alle som gikk foran og kjempet for opphevelsen av paragrafen.

scheduleOppdatert: 21.04.2022

createForfatter: Kristin Holland

labelEmner:

Straffelovens §213, som ble opphevet 21. april 1972, hadde siden 1902 kriminalisert sex mellom menn. I perioden mellom 1902 og 1950 ble 119 menn straffeforfulgt fordi de hadde sex med menn. I årene før opphevelsen var §213 en såkalt «sovende paragraf», men symbolverdien i opphevelsen var et viktig steg i kampen for like rettigheter for LHBTQ+-personer. 9 år etter opphevelsen, ble det vedtatt lovverk som kriminaliserte krenkende ytringer mot personer grunnet deres «homofile legning, leveform eller orientering». Senere kom partnerskapsloven og ekteskapsloven, samt videre lovverk som vernet homofile mot krenkende ytringer og diskriminering.

Da hivepidemien kom til Norge på 80-tallet ble det skeive miljøet hardt rammet, og HivNorge og organisasjonens forgjengere har lenge jobbet med å både ivareta skeive mennesker som lever med hiv og med hivforebygging i det skeive miljøet. Internasjonalt er kriminalisering av skeive et stort hinder for hivforebyggende arbeid og bidrar til stigmatisering. Noe som viser viktigheten av at straffelovens §213 ble opphevet.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.