155

2007: Kvinne ble i Gulating lagmannsrett dømt til to års fengsel for å ha utsatt kjæresten for hivsmitte. De to hadde et forhold over fire år og domstolen trodde ikke på at hun hadde fortalt om status. Kjæresten ble smittet og han smittet deretter sin nye kjæreste. 2007: En mann i Trøndelag ble dømt til […]

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

2007: Kvinne ble i Gulating lagmannsrett dømt til to års fengsel for å ha utsatt kjæresten for hivsmitte. De to hadde et forhold over fire år og domstolen trodde ikke på at hun hadde fortalt om status. Kjæresten ble smittet og han smittet deretter sin nye kjæreste.

2007: En mann i Trøndelag ble dømt til fengsel i to år og seks måneder for å ha utsatt to kvinner for hivsmitte ved to samleier. Mannen er i alt dømt tre ganger for ulike tilfeller av brudd på § 155.

2006: Kvinne i Hordaland dømt til fengsel i 120 dager for å ha hatt ubeskyttet sex med en partner tre ganger. Partneren ble ikke smittet. Saken kom for retten fordi kvinnen etter tredje samleie opplyste om sin status.

2006: Mann fra Nord-Norge dømt til fengsel i 10 måneder for å ha hatt ubeskyttede samleier med fire jenter fra 2005 til 2006. Han kjente til sin status, men informerte kun en av jentene. Ingen av jentene ble smittet.

2005: Mann på Vestlandet ble dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre betinget, for å ha hatt ubeskyttet sex med en kvinne i Thailand. En test etterpå viste at kvinnen var hivpositiv. Retten fant det ikke bevist utover enhver tvil at mannen hadde smittet kvinnen. Kvinnen hadde samtykket til ubeskyttet samleie, men dette fritar ikke for straffansvar.

2005: Mann fra Oslo ble dømt til fengsel i to år og seks måneder for å ha smittet en kvinne med hiv. Mannen hadde et forhold til kvinnen i fire og et halvt år. Han var klar over sin hivstatus, men informerte ikke kvinnen. Kvinnen utviklet aids.

2005: En mann smittet partneren sin og ble dømt til fengsel i 2 år og fem måneder. Han visste at han var smittet og fortalte ingenting til partneren.

2004: Mann dømt i Trondheim tingrett til fengsel i ett år og fire måneder for å ha utsatt to samboere for smitte. Ingen av samboerne ble smittet.

2002: Kvinne fikk dom på et og et halvt år, et halvt år ble gjort betinget. Hun hadde smittet en mann som hun hadde et kjærestelignende forhold til.

2000: En 42 år gammel mann dømt til to år og ti måneder for å ha utsatt to kvinner han hadde bodd sammen med for hiv smitte. En av kvinnene ble smittet. Han hadde ikke opplyst samboerne om at han var smittet. Høyesterett betegnet domfeltes handlemåte som «et kynisk tillitsbrudd».

2005-2006-2007: I tillegg er to menn dømt for voldtekt og samtidig å utsette offeret for hivsmitte og en er dømt for sex med mindreårig og for å ha utsatt henne for fare ved at hun kunne bli smittet av hiv. Smitteoverføring ble ikke påvist i noen av disse sakene.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.