Ansiktsatrofi
HivNorge finner det sterkt beklagelig at behandling av ansiktsatrofi ved Ullevål sykehus er stanset og krever at sykehuset omgjør sitt vedtak.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter:
labelEmner:
I et brev til Ullevål sykehus skriver HivNorge følgende: HivNorge er blitt kjent med at behandlingen på Plastikk- og kjevekirurgisk avdeling av ansiktsatrofi som følge av lipodystrofi på grunn av HAART-behandling mot hivinfeksjon er stanset. Dette finner vi sterkt beklagelig og krever at sykehuset omgjør sitt vedtak.
I et brev til Ullevål sykehus skriver HivNorge følgende:
Dette var det eneste tilbudet i landet som gir virksom behandling mot denne tilstanden. Tilbudet var resultat av et forskningsprosjekt initiert av dr. med Bente Bergersen ved Infeksjonsmedisinsk avdeling (nå Aker Universitetssykehus). Prosjektet ble gjennomført 2003-2007 i samarbeid mellom Plastikk- og kjevekirurgisk avdeling og Infeksjonsmedisinsk avdeling, og har gitt svært gode resultater. Behandlingen er enkel og lite kostbar for sykehuset. Den oppleves som lite belastende og gir gode resultater for dem som har fått den. Vi viser til rapporten fra prosjektgruppa. Den gir blant annet detaljert redegjørelse for kostnadene.
Hiv-positive pasienter har lenge opplevd at ulike bivirkninger av HAART-behandlingen blir neglisjert. Ansiktsforandringer på grunn av lipodystrofi er en av disse. Denne tilstanden er irreversibel, og svært belastende. Resultatene av prosjektet er i så måte svært oppløftende, og vi så fram til at denne behandlingen ble etablert som et fast tilbud til pasienter som har behov for den.
Etter infeksjonsmedisinen har blitt mer sensitiv for bivirkninger av HAART-regimet, foretas det nå justeringer for å blant annet å unngå lipodystrofi og ansiktsforandringer. Det er derfor grunn til å tro at en svært liten andel av hiv-positive under medikamentell behandling vil ha behov for behandling av ansiktsatrofi. Men behandlingen har stor betydning for de få som trenger den.
Vi ber derfor om at avdelingens ledelse setter seg bedre inn i prosjektets resultater og reverserer avgjørelsen om å stanse behandlingstilbudet. Vi syns det bør veie tungt at dette er et behandlingstilbud med svært gode resultater. I tillegg er dette utviklet i nært samarbeid med den berørte pasientgruppen, og skreddersydd til å møte dens behov.
Les også
schedule09.05.2025
→ Noen å snakke med?
Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.
schedule08.05.2025
→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?
Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.