Vaksiner

I og med at hiv kan påvirke immunforsvaret, er det noen vaksiner mennesker som lever med hiv anbefales å ta. Enkelte av disse vaksinene får man dekket, mens andre må man betale selv.

scheduleOppdatert: 08.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Anbefalingene for vaksinering er omtalt i de nasjonale retningslinjene for behandling av hiv, og disse retningslinjene blir oppdatert hvert år. Vaksinene kan man få hos sin fastlege, eventuelt hos infeksjonsmedisinsk avdeling ved de lokale sykehusene.

Dette er vaksinene som man blir anbefalt å ta dersom man lever med hiv:

  • Influensavaksine anbefales å ta årlig.
  • Pneumokokkvaksinering mot lungebetennelse tas i to omganger. Først gis PKV13 (Prevenar®) og så PPV23 (Pneumovax®) minst 2 måneder senere. Revaksinering er ikke nødvendig.
  • Hvorvidt det er behov for hepatitt A og/el B vaksine skal også vurderes. Menn som har sex med menn får hepatitt B gratis.
  • HPV-vaksine anbefales til alle under 26 år og menn som har sex med menn under 40 år. Vaksinen beskytter både mot kjønnsvorter og analkreft, livmorhalskreft, kreft i munn og svelg, i skjede og ytre kjønnsorganer og på penis.

Skal du ut å reise? Sjekk vår side om reisevaksiner.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.