Vaksiner

I og med at hiv kan påvirke immunforsvaret, er det noen vaksiner mennesker som lever med hiv anbefales å ta. Enkelte av disse vaksinene får man dekket, mens andre må man betale selv.

scheduleOppdatert: 23.10.2024

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Anbefalingene for vaksinering er omtalt i de nasjonale retningslinjene for behandling av hiv, og disse retningslinjene blir oppdatert hvert år. Vaksinene kan man få hos sin fastlege, eventuelt hos infeksjonsmedisinsk avdeling ved de lokale sykehusene.

Dette er vaksinene som man blir anbefalt å ta dersom man lever med hiv:

  • Pneumokokker: I FHIs vaksinasjonsveileder anbefales alle personer som lever med hiv pneumokokkvaksinasjon uavhengig av CD4-nivå. Det offentlige dekker utgiftene. Først gis PKV20 (Apexxnar®) som er godkjent på Blåreseptforskriften §4. Etter et intervall på minst 2 måneder gis PPV23 (Pneumovax®) for å dekke flere serotyper. Hvis pasienten tidligere har fått en dose PPV23 skal det gå minst ett år før pasienten får PKV20. FHI anbefaler revaksinasjon med PPV23 etter 6 år (ikke tidligere) på grunn av svekket beskyttelse av PPV over tid. PKV-beskyttelsen holder seg og trenger derfor ikke slik oppfriskning. 
  • Hepatitt A: Anbefales til alle MSM som er seronegative, men de må betale selv. Stoffmisbrukere og personer med kronisk leversykdom får det dekket.
  • Hepatitt B: Anbefales til mange ulike grupper (se FHIs vaksinasjonsveileder). Hvis indikasjonen kun er generell reisevaksinasjon, må de betale selv.  
  • HPV: Anbefales til alle <26 år (MSM <45 år) og de som er behandlet for høygradige celleforandringer, men de må betale den selv. Gardasil 9® dekker HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, dvs. beskytter både mot kjønnsvorter og analkreft.
  • VZV: Inaktivert rekombinant VZV-vaksine (Shingrix®) beskytter mot helvetesild og anbefales de med nedsatt immunforsvar på grunn av hivinfeksjon (CD4 <350-400/µl), spesielt de >50 år, men de må betale selv.
  • Influensa: Anbefales alle. Kan gjøres hos fastlegen eller på apoteket.
  • Covid-19: Anbefales alle. Gjøres i regi av kommunen. Ved avansert og ubehandlet hivinfeksjon vil man kunne tilhøre risikogruppen immunsvikt og ha behov for ekstra booster. Se FHIs råd. 
  • Mpox: Se Mpox (FHI).

Vi minner om at barnevaksinasjonsprogrammet må friskes opp i voksen alder. Konsulter din fastlege om hvilke vaksiner det er hensiktsmessig at du tar på nytt. Les mer på helsenorge.no

Skal du ut å reise? Sjekk vår side om reisevaksiner.

Les også

schedule15.01.2025

→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?

Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.

schedule15.01.2025

→ Se Arven på Nasjonalteateret

Forestillingen Arven settes opp på Nasjonalteateret, og Kirkens Bymisjon, Aksept har billetter til generalprøven som de ønsker å dele ut. Er dette noe for deg?