camera_altFoto: Crestock
Legespalten: Målbare virus
Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.
scheduleOppdatert: 26.03.2019
createForfatter: Frank O. Pettersen
labelEmner: hivtestlegespaltensmittefri
Fra Positiv nr. 4-2018
I dag er (nesten) alle hivpositive her i landet på såkalt vellykket behandling, det vil si at det ikke finnes målbare virus i blodet. Vil det også si at om hivpositive på vellykket behandling tok en hivtest ville den ikke slå positivt ut? Hvis ikke, hvorfor?
Godt spørsmål. Den vanlige hivtesten som man tar for å sjekke om man er smittet eller ikke, måler ikke mengden virus i blodet. Den testen påviser biter av viruset – såkalte antigener – som immuncellene i blodet spytter ut etter å ha funnet viruset, og om immunforsvaret har laget antistoffer mot hiv. Den testen forblir derfor positiv uavhengig av om man står på behandling eller ei, for antistoffene mot hiv består. Når vi måler selve virusmengden i blodet, telles antall viruspartikler som sirkulerer i blodet. Med vellykket behandling faller antallet viruspartikler til under testens følsomhetsgrense.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.
Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.
Les også
schedule27.06.2025
→ Skeives helse – et globalt anliggende?
Retten til helse er en grunnleggende menneskerettighet som skal gjelde for alle, uansett bakgrunn. Det er imidlertid et stort spørsmål om hvor tilgjengelig helsehjelpen man har rett på er for utsatte grupper i våre samfunn.
schedule25.06.2025
→ Norge gir 10 milliarder kroner til global helse
Norge gir 10 milliarder kroner til vaksinealliansen Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, skriver regjeringen i en pressemelding. Norge er dermed det første landet til å annonsere sin støtte til Det globale fondet for perioden 2026-2028.