Legespalten: Løs mage

Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.

scheduleOppdatert: 26.03.2019

createForfatter: Frank O. Pettersen

labelEmner:

Fra Positiv nr. 4-2018

Siden jeg begynte med medisiner for noen år tilbake, sliter jeg fortsatt med løs mage og diaré. Selv skifte av medisiner har ikke hjulpet på dette. Er det slik at dette vil være et evig problem eller finnes det noen måter å løse det på?

Løs mage er plagsomt så klart, men årsaken til det er ikke alltid så lett å finne. Noen får løs mage som konsekvens av hivinfeksjonen i seg selv, mens andre kan få det av hivmedisinene. Hos andre igjen kan hivinfeksjonen utløse en såkalt latent tarmsykdom, dvs. en sykdom man har anlegg for, men som ennå ikke har brutt ut. For de fleste er det imidlertid forskjell på hvordan kroppen tåler de ulike medisintypene, og om det faktisk skyldes en eller flere hivmedisiner, klarer man som regel å finne fram til en behandling som tåles greit og ikke gir løs mage. Om problemene vedvarer og man ikke lykkes med å finne en medisinkombinasjon man tåler, bør man vurdere å lete etter andre årsaker. Det kan skyldes en kronisk tarminfeksjon med amøber, en uoppdaget intoleranse («allergi») mot f.eks. melk eller gluten eller en annen kronisk tarmsykdom. Tykktarmskreft kan også ha diaré eller endret avføringsmønster som hovedsymptom i starten. Det er da vanlig å se etter blod, betennelsesmarkører, bakterier og parasitter (og ev. virus) i avføringen og å bli undersøkt i tykktarmen med en såkalt kolonoskopi, ev. CT av tykktarmen.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

 

Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.