camera_altFoto: Noah Silliman/unsplash.com
Legespalten: Dårlig potens av hivmedisiner
Legespalten er en spalte hvor overlege Frank O. Pettersen svarer på medisinske hivrelaterte spørsmål, tidligere publisert i bladet Positiv. Her har vi samlet noen av spørsmålene.
scheduleOppdatert: 16.12.2022
createForfatter: Frank O. Pettersen
labelEmner: hivmedisinerlegespaltenpotens
Fra Positiv nr. 4-2018
En hivpositiv venn fortalte meg at det var vanlig at hivpositive på medisiner kan få problemer med potensen. Er dette riktig og er det også slik at Viagra og liknende piller kan ha innvirkning på medisinene?
Ja, det er i hvert fall mulig at hivmedisiner kan påvirke potensen, men å si at det er vanlig er nok å gå litt langt. Det er flere andre momenter som påvirker potensen. Det være seg økende alder, andre kroniske sykdommer som åreforkalkning utløst av høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller røyking, diabetes og psykiske belastninger/problemer. Om man ikke finner noen slike bakenforliggende årsaker, kan man vurdere å prøve en annen kombinasjon av hivmedisiner.
Midler mot såkalt erektil dysfunksjon som potenssvikt kalles, kan være til hjelp når det ikke foreligger andre sykdommer som gjør at man ikke bør bruke disse. Men med noen hivmedisiner får man høyere nivåer av potensmidlene i blodet enn ønskelig. Det kan kanskje høres ut som noe man ønsker, men for høy mengde av medisinen i blodet, øker risikoen for bivirkninger av potenspillene. Dette bør man derfor sjekke ut i samarbeid med hivlegen sin og eventuelt starte med lavere dose enn det som vanligvis anbefales.
– Frank O. Pettersen, ph. d., overlege ved infeksjonsavdelingen Oslo Universitetssykehus, Ullevål.
Hvis du har et spørsmål til denne spalten kan det sendes til post(at)hivnorge.no, eller ta kontakt gjennom vårt kontaktskjema.
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.