Hva skal du betale?

Hiv er en av de flere såkalte allmennfarlige smittsomme sykdommene som samfunnet ønsker lavest mulig forekomst av. For å forebygge videre spredning av hiv har myndighetene gjennom smittevernloven lagt til rette for at de som lever med disse sykdommene får særskilte rettigheter og plikter.

scheduleOppdatert: 03.01.2023

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

En sentral rettighet i denne forbindelse er at all behandling som er hivrelatert skal være gratis, det vil si at den skal være uten egenandel for pasienten. Med behandling forstås her både legebesøk, eventuelle tester og medisiner.

Refusjon hos tannlegen?

En hivdiagnose kan i noen tilfeller gi rett til refusjon hos tannlegen. Det er i de tilfellene hvor en infeksjon i munn/kjeve/tenner kan innebære en alvorlig og livstruende risiko at man kan få refusjon.

Regelverket sier at det kan gis stønad til «nødvendig infeksjonsforebyggende tannbehandling der infeksjon og/eller infeksjonsspredning fra munn/kjever/tenner kan innebære en alvorlig og livstruende risiko for en person, og der risikoen har sammenheng med personens medisinske tilstand og behandling.»

Hvorvidt man kan ha rett på refusjon vil vurderes i det enkelte tilfelle, etter en konkret medisinsk vurdering. En infeksjonsmedisiner må først avgjøre hvorvidt en eventuell infeksjon i pasientens munn er alvorlig og livstruende sett opp mot hivdiagnosen. I tillegg må pasientens tannlege bekrefte om tannbehandlingen er infeksjonsforebyggende. Dersom pasienten har rett på refusjon, vil den være i henhold til statens satser for stønad til tannbehandling fra folketrygden.

Eventuelle stønader for tannbehandling går under det som kalles infeksjonsforebyggende behandling etter Folketrygdloven §5-6. Vær imidlertid oppmerksom på at du kun får dekket etter Statens takster. De fleste tannleger tar mer betalt enn dette, noe som innebærer at du må dekke det overskytende selv.

Refusjon av reiseutgifter til og fra behandling?

Når du reiser til eller fra behandling som dekkes av det offentlige, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. Du kan søke Helfo etter at reisen er gjennomført. Det gis ikke refusjon hvis pasientens reise er under 10 km hver vei. Reisen må også koste mer enn lokal minstetakst med rutegående transportmiddel.

Behandling hos psykolog?

Hvis du lever med hiv og sliter med psykiske utfordringer på grunn av diagnosen, har du krav på å dekket utgifter til behandling hos psykolog. Les mer her.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.