Statsbudjsettet

Smittevernkapitlet er redusert med ti millioner, men det er likevel en økning. I hvert fall ifølge Helse- og omsorgsdepartmentet. Det handler om en budsjettmessig opprydding.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Tilsynelatende kuttes smittevernarbeidet i statsbudsjettet med nærmere ti millioner. Post 70 i kapitlet ”Annet folkehelsearbeid” handler om smittevern. Det er her det store kuttet ser ut til å komme. Underdirektør Jan Berg i Helse- og omsorgsdepartementet sier til HivNorge at det ikke ligger noen form for dramatikk i dette. Den tilsynelatende reduksjonen er et resultat av regnskapstekniske årsaker.

– Vi fullfører opprydningen vi begynte på i fjor, forklarer Berg. – Totalt ligger det 144,5 millioner kroner til annet folkehelsearbeid i statsbudsjettet. To av postene – post 21 og post 70 – skal gå til smittevernarbeid. Post 21 er den det er overført penger til. Pengene her skal gå til nasjonale strategier for smittevern, blant annet det hivforebyggende arbeidet. Pengene i post 70 skal gå til de ideelle organisasjonene.

En del av tildelingene i smittevernarbeidet som tidligere lå under post 70 er nå foreslått gjort permanente. Dermed flyttes de fra post 70 til andre poster i budsjettet. Dette gjelder for eksempel 1,5 millioner kroner som går til drift av et nasjonalt kompetansesenter for antibiotikabruk i spesialhelsetjenesten ved Helse Vest RHF.

– Disse beløpene ble tidligere hentet fra post 70, forklarer Berg, nå kan de legges til helseforetakenes egne budsjetter.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen rydder opp i budsjettet.

Beløpene som er forslått til bruk for de ideelle organisasjonene – post 70 – er foreslått økt med i underkant av 800.000 kroner etter at overføringene på rundt ti millioner er gjennomført, forklarer Berg. Dette er tilsvarende det som ble gjort i fjor. Hensikten med dette beløpet er å kompensere for prisstigningen.

Tilskuddene til organisasjonene vil skje etter vanlig mønster gjennom søknader til Helsedirektoratet.

– I 21-posten ligger det foreslått øremerket rundt 13 millioner kroner til smittevern, opplyser Berg. – Dette er som sagt oppfølging av de nasjonale strategiene. En stor andel av dette vil gå til det hivforebyggende arbeidet.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.