Norsk støtte til det globale fondet

Under FN’s høynivåuke annonserte utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim at Norge bidrar med to milliarder kroner til det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria. — Å fjerne hiv/aids som en folkehelsetrussel i verden innen 2030 er et realistisk mål, men det behøves ressurser. Det globale fondet har en nøkkelrolle for å skaffe pengene. Derfor er dette løftet fra Norge viktig, sier Halvor Frihagen, politisk rådgiver i HivNorge.

scheduleOppdatert: 23.09.2022

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

FN’s 77. generalforsamling finner sted i New York og har samlet en bredde av verdens ledere. Uken regnes for å være verdens viktigste politiske møteplass, og den norske delegasjonen består av statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Fra talerstolen under konferansen for refinansiering av det globale fondet, lovet Tvinnereim at Norge skal bidra med to milliarder kroner for perioden 2023 – 2025. Norge har bidratt med mer enn ti milliarder kroner siden etableringen av fondet i 2002. Allerede før covid-pandemien la utfordringer for det forebyggende hivarbeidet, så vi at utviklingen for å nå FNs bærekraftmål om å stanse hiv/aidsepidemien innen 2030 stagnerte. For å snu denne utviklingen, og for å nå bærekraftmålene må arbeidet intensiveres (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor).

Norge viktig støttespiller

Sammen med flere samarbeidsorganisasjoner oppfordret HivNorge tidligere i høst norske myndigheter til å støtte det globale fondet for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria. I oppfordringen ba aktørene om at Norge, som er en av verdens ledende land innen global helse, følger opp og støtter det globale fondet med minst 2.6 milliarder kroner over de neste tre årene.

— Vi er glade for at Norge fortsatt er en viktig støttespiller i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria. Nå mangler det bare at støtten til UNAIDS kommer tilbake til det tidligere nivået. UNAIDS setter i verk tiltakene som finansieres av Det globale fondet. Vi har tro på at regjeringen vil prioritere dette i bistandsbudsjettet, sier Frihagen.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.