Høringssvar til endringer i helsepersonelloven, pasient- og brukerrettighetsloven mv.

HivNorge mener at en ny reaksjon om faglig pålegg til helsepersonell der helsepersonellet kan pålegges å ta et kurs, få veiledning eller gjennomføre andre kompetansehevende tiltak vil være svært egnet.

scheduleOppdatert: 03.05.2021

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring forslag til endringer i helsepersonelloven, pasient- og brukerrettighetsloven mv. om administrative reaksjoner og tilsynsmyndighetenes saksbehandling av henvendelser om pliktbrudd. Dette er HivNorges høringssvar.

HivNorge er landets eneste pasientorganisasjon for mennesker som lever med hiv, og har daglig kontakt med både medlemmer og andre brukere som enten lever med hiv, er nærstående til en som lever med hiv, er i spesielt høy risiko for hiv-infeksjon eller bruker den forebyggende hiv-medisinen PrEP. 

HivNorge takker for muligheten til å inngi høringssvar til endringer i helsepersonelloven, pasient- og brukerrettighetsloven mv. (Administrative reaksjoner, tilsynsmyndighetenes saksbehandling av henvendelser om pliktbrudd mm.)  

HivNorge imøteser lovendringen ettersom vi representerer en pasient- og brukergruppe med en i dag kronisk lidelse som ofte opplever at de i helsevesenet møtes med ubegrunnet smittefrykt og overdrevne smitteverntiltak og slik får dårligere helsehjelp, eller helsehjelp på dårligere vilkår, enn andre.  Dette skyldes ofte manglende kompetanse eller foreldet kunnskap om hiv. HivNorge mener at en ny reaksjon om faglig pålegg til helsepersonell der helsepersonellet kan pålegges å ta et kurs, få veiledning eller gjennomføre andre kompetansehevende tiltak vil være svært egnet i disse sakene.  Et faglig pålegg vil i en slik sak kunne lyde: “du må øke kompetansen din om hvordan hiv kan smitte og hvilke smitteverntiltak som er nødvendige og hensiktsmessige i kontakt med forskjellige grupper mennesker som lever med hiv.” 

Arbeidsgivers ansvar for å legge til rette for kompetansehevende tiltak vil også være svært positivt, og vil kunne legge til rette for økt kompetanseheving på et bredere grunnlag, om arbeidsgiver gjennom slike pålegg oppdager at det på et bredere felt mangles kompetanse i enheten eller bedriften. 

Det antas at et slikt pålegg vil fungere bedre enn en advarsel til det enkelte helsepersonell, og det vil også utløse en plikt for arbeidsgiver til å sikre nødvendige ressurser for tiltaket, noe som vil være en fordel for helsepersonellet, som gjerne også vil ha egeninteresse i å øke sin kompetanse og kunnskap. 

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.